Powered By Blogger

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Nori (海苔)

Nori (海苔)

           Είναι το ιαπωνικό όνομα για διάφορα βρώσιμα φύκια της κόκκινης άλγης Πορφύρας, συμπεριλαμβανομένων κυρίως τα είδη yezoensis και P. Tenera. Το προϊόν παράγεται από μία διαδικασία ξήρανσης που μοιάζει με την επεξεργασία  χαρτιού. Η Ιαπωνία, η Κορέα και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί nori, με συνολική παραγωγή αξίας έως και 2 δις δολάρια ΗΠΑ ανά έτος .
   Ο όρος nori ήταν πιο γενικός και αναφέρεται σε διάφορα είδη φυκιών, συμπεριλαμβανομένων και των hijiki. Μια από τις παλαιότερες περιγραφές για nori χρονολογείται γύρω στον 8ο αιώνα. Στο Taihō κώδικα που θεσπίστηκε το 701 μΧ, nori ήδη περιλαμβάνεται σε έντυπο της φορολογίας. Στα αρχεία Utsubo Monogatari, είναι γραμμένο γύρω στο 987,το nori αναγνωρίστηκε ως ένα σύνηθες τρόφιμο.
   Η αρχική μορφή του Nori διαμορφώθηκε ως πάστα, και το φύλλο nori εφευρέθηκε στην περιοχή Asakusa του Έντο (σύγχρονο Τόκυο), κατά την περίοδο Edo, μέσω της μεθόδου παρασκευής  ιαπωνικού χάρτιου . Το 1867 η λέξη "Nori" εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα ιαπωνικό και αγγλικό λεξικό από τον James C. Η Χέπμπορν
Η επεξεργασία nori αποτελεί μια ιδιαίτερα προηγμένη μορφή γεωργίας.
   Τα φύκη αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, απαιτεί περίπου 45 ημέρες από την "σπορά" μέχρι την πρώτη συγκομιδή. Πολλαπλές συγκομιδές μπορούν να ληφθούν από μία μόνο σπορά, κατά κανόνα σε περίπου δέκα ημέρες. Η συγκομιδή πραγματοποιείται με τη χρήση μηχανών. Η επεξεργασία των πρώτων υλών που επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με άκρως αυτοματοποιημένες μηχανές  σε αντίθεση με τη παραδοσιακή διά χειρός συγκομιδή . Το τελικό προϊόν είναι ένα χαρτί λεπτό, μαύρο, με ξερά φύλλα  περίπου 18 γραμμάρια Χ 20 cm (7.874 × 7.087 in) .
      Nori χρησιμοποιείται συνήθως ως  περιτύλιγμα για Sushi rolls και onigiri. Είναι επίσης γαρνιτούρα σε noodles και σούπες. Τα Nori για sushi  είναι  ψημένα πριν από την κατανάλωση «yaki-Nori» στα ιαπωνικά.Επιπλέον, nori χρησιμοποιείται μερικές φορές ως μια μορφή διακόσμησης των τροφίμων.
    Ένα σχετικό προϊόν, που δημιουργίθικε από πράσινη άλγη Monostroma και Enteromorpha, καλείται Αonori 青海 μπλε ή πράσινο nori και χρησιμοποιείται σαν μυρωδικό στα καθημερινά γεύματα όπως okonomiyaki και yakisoba.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου